PENYULUHAN “ISI PIRINGKU” UNTUK PENINGKATAN IMUNITAS ANAK DESA KARANG BUNGA

  • Rizka Mulya Miranti Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Yulianita Pratiwi Indah Lestari Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Tuty Mulyani Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Nurul Fajeriyati Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Rahmawati Rahmawati Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Mustika Mustharah Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Syifa Aulia Salsabilla Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Akhbar Arya Jouraist Sazidan Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Cindy Fransiska Sari Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Rizka Amalia Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
  • Salsabila Nurlaila Safitri Fakultas Farmasi, Universitas Muhammadiyah Banjarmasin
Keywords: Imunitas, Nutrisi, Isi Piringku, Anak

Abstract

Many children only want to eat the foods they like, such as sweet, salty, or high-carbohydrate foods, while vegetables and fruits are often ignored. This unbalanced diet can lead to children lacking essential nutrients needed to maintain immunity and optimal growth. "Isi Piringku" is a government program aimed at raising public awareness about balanced nutrition and healthy eating patterns. The activity aims to improve students' understanding in Desa Karang Bunga regarding the importance of a balanced diet through the "Isi Piringku" education program. This activity, conducted on June 27, 2024, utilized presentation media, demonstrations, and evaluations to measure the increase in knowledge and satisfaction. During the activity, students received explanations about the introduction of "Isi Piringku" in arranging a balanced diet, including carbohydrates, proteins, fats, fruits, and vegetables, and demonstrations were conducted. The results of the activity showed an increase in students' understanding of the importance of balanced nutrition, and satisfaction evaluations indicated positive responses from Desa Karang Bunga.

References

Anonim. (2023). Kecamatan Mandastana Dalam Angka Barito Kuala: Badan Pusat Statistik Kabupaten Barito Kuala.
Devi Rahmayanti, E. A. (2016). POLA MAKAN ANAK DENGAN STATUS GIZI ANAK USIA 6-8 TAHUN DI SD WILAYAH KELURAHAN CEMPAKA. Dunia Keperawatan, 8-13.
Fadlurrohim, I., Husein, A., Yulia, L., Wibowo, H., & Raharjo, S. T. (2019). MEMAHAMI PERKEMBANGAN ANAK GENERASI ALFA DI ERA INDUSTRI 4.0. Focus : Jurnal Pekerjaan Sosial.
Hadi, S. D., Soeyono, R. D., Sutiadiningsih, A., & Miranti, M. G. (2024). PENGARUH PENGETAHUAN GIZI DAN SIKAP MEMILIH MAKANAN DENGAN PERILAKU MAKAN REMAJA DI KABUPATEN KEDIRI. JURNAL TATA BOGA, 001-008.
Iskandar, N. (2022). Peran Orang Tua, Pola Makan dan Pemberian Gizi Seimbang terhadap Status Gizi Balita. Jurnal Interprofesi Kesehatan Indonesia, 156-163.
Jatmikowati, T. E., Nuraini, K., Winarti, D. R., & Adwitiya, A. B. (n.d.). PERAN GURU DAN ORANG TUA DALAM PEMBIASAAN MAKAN MAKANAN SEHAT PADA ANAK. Universitas Muhammadiyah Jember.
Kemenkes. (2022). Isi piringku: Pedoman Makan Kekinian Orang Indonesia. Jakarta.
Munteanu, C., & Schwartz, B. (2022). The relationship between nutrition and the immune system. Frontiers in nutrition.
Namira, N. S. (2023). Hubungan Pengetahuan Gizi Dan Perilaku Makan Dengan Status Gizi Siswa SDN Putat Jaya II Surabaya. Jurnal Gizi Unesa , 215-222.
Sulistyawati, A. (2018). FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN KEJADIAN STUNTING PADA BALITA. Jurnal Ilmu Kebidanan, 21-30.
Published
2024-08-18
How to Cite
Miranti, R. M., Lestari, Y. P. I., Mulyani, T., Fajeriyati, N., Rahmawati, R., Mustharah, M., Salsabilla, S. A., Sazidan, A. A. J., Sari, C. F., Amalia, R., & Safitri, S. N. (2024). PENYULUHAN “ISI PIRINGKU” UNTUK PENINGKATAN IMUNITAS ANAK DESA KARANG BUNGA. E-Amal: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(2), 807-812. https://doi.org/10.47492/eamal.v4i2.3499
Section
Articles