Optimalisasi Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pembuatan Olahan Jeruk Sebagai Inovasi Komoditas Unggulan Di Desa Lolo Hilir, Kecamatan Bukit Kerman, Kabupaten Kerinci

  • Fadli Anugrah STIE Sakti Alam Kerinci, Jambi, Indonesia
  • Gampo Haryono STIE Sakti Alam Kerinci, Jambi, Indonesia
  • Deky Hamdani STIE Sakti Alam Kerinci, Jambi, Indonesia
  • Ayu Esteka Sari STIE Sakti Alam Kerinci
  • Trian Jaka Ronaldo STIE Sakti Alam Kerinci, Jambi, Indonesia
Keywords: Community Service, Orange, Increasing Knowledge

Abstract

One of the Tri Dharma College activities is community service which provides learning and working experiences in activities to increase potential for the community. The purpose of community service is to implement a product downstream strategy in overcoming abundant production for orange plants in Lolo Hilir Village, Bukit Kerman District, Kerinci Regency. The methods used are field observation, interviews and delivering material. The target population is the community in Lolo Hilir Village. The results of community service in the form of implementing assistance to the community to understand product downstream strategies in overcoming abundant production for orange plants, helping the preparation of supporting facilities for downstream oranges into processed products. Through this activity, the community feels a change in the form of increasing knowledge, and community income can increase.

References

Abdallah, Z., Sari, A. E., Yusnita, I., Maryanto, & Chatra, M. A. (2022). Peningkatan Produktivitas Dan Pengelolaan Keuangan Pada UMKM Setia Anyaman Bambu. Seminar Nasional UNIMUS, 1841–1852.
Abdallah, Z., Yunita, P., Sari, A. E., & Maryanto, M. (2021). Peningkatan Kualitas Produk Melalui Implementasi Teknologi Kreatif Usaha Tauge. Prosiding Seminar Nasional Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 49–56. https://doi.org/10.24967/psn.v2i1.1493
Ana Dhaoud Daroin, O., Nila Andriani, D., Berliantiya, M., Reka Wirawan, Y., Lestari, A., & PGRI Madiun, U. (2021). Pelatihan Manajemen Sumber Daya Manusia Dan Manajemen Produksi Pada Usaha Telur Asin Ramadani. E-Amal Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 01(03), 291–296. https://stp-mataram.e-journal.id/Amal
Ismumarno, & Kurniawan, I. D. (2023). Optimalisasi Pembuatan Sirup Jagung Sebagai Inovasi Komoditas Unggulan Di Desa Crewek Kecamatan Kradenan Kabupaten Grobogan. E-Amal Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 03(02), 119–122.
Jayendra, P. S., Ekasani, K. A., Andi Wardana, M., & Wijaya, S. N. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Pada Produksi Dan Pemasaran Gula Aren Di Desa Pedawa, Kecamatan Banjar, Kabupaten Buleleng. E-Amal Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 02(8.5.2017), 2003–2005.
Lumintang, G. G., & Pandowo, M. (2019). Pkm Manajemen Usaha Ibu-Ibu Pkk Di Kelurahan Malalayang 2 Kecamatan Malalayang Kota Manado. Jurnal LPPM Bidang EkoSosBudKum, 4(2), 90–95. ejournal.unsrat.ac.id/24121/23804
Maryanto, Haryono, G., Sari, A. E., Abdallah, Z., & Pramurza, D. (2022). Optimalisasi Produktivitas Usaha Tahu Sumedang Husin Pelayang Raya. Seminar Nasional UNIMUS, 1853–1863.
Nariani, N. K., Jayendra, P. S., Amir, F. L., & Semadi, G. N. Y. (2022). Pemberdayaan Masyarakat Dalam Membentuk Usaha Virgin Coconut Oil (Vco) Di Desa Kemenuh Kecamatan Sukawati Kabupaten Gianyar. E-Amal: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 613–618. https://doi.org/10.47492/eamal.v2i1.1193
Rizqi, A. I., Mufidah, E., Fibriyani, V., & Ghifary, M. . (2021). Potensi Lokal Usaha Pandebesi Desa Tenggilisrejo Kabupaten Pasuruan. E-Amal Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(3), 311–316.
Rosita, S., Titinifita, A., & Kartika, S. (2021). Strategi Hilirisasi Produk Dalam Mengatasi Produksi Yang Berlimpah Untuk Tanaman Jeruk Di Kecamatan Bukit Kerman , Kabupaten Kerinci. Jurnal Karya Abdi, 5(2020), 310–316.
Sari, A. E., Abdallah, Z., Siswadhi, F., Maryanto, & Haryono, G. (2022). Improving Financial and Marketing Management Based Digital Application On SMEs Batik Tulis Incung Kerinci. International Journal of Engagement and Empowerment, 2(3), 1–11.
Sari, A. E., Abdallah, Z., Siswadhi, F., Maryanto, & Ramadani, Y. (2022). Peningkatan Produktifitas Dan Manajemen Pemasaran Berbasis Online ( E-Commerce ) Pada UMKM Batik Tulis Incung Kerinci. Seminar Nasional UNIMUS, 1829–1840.
Satria, E., Yusnita, I., & Sari, A. E. (2020). Peningkatan Kinerja Pemasaran UMKM Melalui Dimensi Kewirausahaan di Kabupaten Kerinci. J-MAS (Jurnal Manajemen Dan Sains), 5(2), 172. https://doi.org/10.33087/jmas.v5i2.177
Sholihannisa, L. U., & Ma’sum, H. (2021). Peningkatan Manajemen Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) Kursi Bambu Desa Ciranjang. Aksiologiya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(1). https://doi.org/10.30651/aks.v5i1.6152
Suri, E. W., & Yuneva. (2021). Community Empowerment Melalui Pelatihan Home Industry Berbasis Budidaya Remunggai/Kelor Dalam Upaya Promotif Preventif Covid-19 Pada Kecamatan Muara Bangkahulu. E-Amal Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 47(4), 124–134. https://doi.org/10.31857/s013116462104007x
Yelnim, Y., Hamdani, D., Abdallah, Z., & Sari, A. E. (2021). Peningkatan Kualitas Produk Kerupuk Sari Ikan Melalui Inovasi Produksi. Prosiding Seminar Nasional Penelitian Dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 34–41. https://doi.org/10.24967/psn.v2i1.1491
Published
2024-01-29
How to Cite
Anugrah, F., Haryono, G., Hamdani, D., Sari, A., & Ronaldo, T. (2024). Optimalisasi Pemberdayaan Masyarakat Dalam Pembuatan Olahan Jeruk Sebagai Inovasi Komoditas Unggulan Di Desa Lolo Hilir, Kecamatan Bukit Kerman, Kabupaten Kerinci. E-Amal: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 4(1), 41-48. https://doi.org/10.47492/eamal.v4i1.3031
Section
Articles